BLUEBERRY CHEESE CAKE!

BAHAN-BAHAN

250GM KRIM KEJU
50GM MENTEGA
100GM SUSU FRESHMILK@ SUSU FULL CREAM


6 BIJI TELUR KUNING SAHAJA (GRED A@ B)
1 SUDU MAKAN JUS LEMON@ ESEN VANILLA
60GM TEPUNG SUPERFINE
20GM TEPUNG JAGUNG


BAHAN B

6 BIJI TELUR PUTIH
140GM GULA KASTOR
1/4 SUDU KECIL KRIM TARTAR


BAHAN FILLING HIASAN

300GM FRESH CREAM
150-200GM BLUEBERRY FILLING


BAHAN FILLING LAPISAN TENGAH

50GM BLUEBERRY FILLING
2-4 SUDU MAKAN FRESH CREAM
(YANG TELAH DIPUKUL-AMBIL DARI ATAS)


CARA-CARANYA


  • MASAK KRIM KEJU,SUSU & BUTTER SEHINGGA HANCUR- SEJUKKAN
  • MASUKKAN PULA KUNING TELUR & JUS LEMON- KACAU SEBATI
  • MASUKKAN PULA TEPUNG KE DALAM ADUNAN KRIM KEJU TADI DAN KACAU


  • PUKUL TELUR PUTIH, GULA KASTOR & KRIM TARTAR SEHINGGA KEMBANG.
  • MASUKKAN SEDIKIT-SEDIKIT ADUNAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN KRIM KEJU & KACAU HINGGA RATA & SEBATI.
  • BAKAR KEK 160C SECARA STEAMBATH SELAMA 45 MINIT-1JAM -SEJUKKAN
  • BELAH KEK 2 BAHAGIAN, LAPISKAN DENGAN FILLING TENGAH
  • HIASKAN DENGAN BLUEBERRY FILLING & FRESH CREAM.


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kek Batik.

Oreo cheese cake!

Kek Red Velvet