BLUEBERRY CHEESE CAKE!
BAHAN-BAHAN
250GM KRIM KEJU
50GM MENTEGA
100GM SUSU FRESHMILK@ SUSU FULL CREAM
6 BIJI TELUR KUNING SAHAJA (GRED A@ B)
1 SUDU MAKAN JUS LEMON@ ESEN VANILLA
60GM TEPUNG SUPERFINE
20GM TEPUNG JAGUNG
BAHAN B
6 BIJI TELUR PUTIH
140GM GULA KASTOR
1/4 SUDU KECIL KRIM TARTAR
BAHAN FILLING HIASAN
300GM FRESH CREAM
150-200GM BLUEBERRY FILLING
BAHAN FILLING LAPISAN TENGAH
50GM BLUEBERRY FILLING
2-4 SUDU MAKAN FRESH CREAM
(YANG TELAH DIPUKUL-AMBIL DARI ATAS)
CARA-CARANYA
250GM KRIM KEJU
50GM MENTEGA
100GM SUSU FRESHMILK@ SUSU FULL CREAM
6 BIJI TELUR KUNING SAHAJA (GRED A@ B)
1 SUDU MAKAN JUS LEMON@ ESEN VANILLA
60GM TEPUNG SUPERFINE
20GM TEPUNG JAGUNG
BAHAN B
6 BIJI TELUR PUTIH
140GM GULA KASTOR
1/4 SUDU KECIL KRIM TARTAR
BAHAN FILLING HIASAN
300GM FRESH CREAM
150-200GM BLUEBERRY FILLING
BAHAN FILLING LAPISAN TENGAH
50GM BLUEBERRY FILLING
2-4 SUDU MAKAN FRESH CREAM
(YANG TELAH DIPUKUL-AMBIL DARI ATAS)
CARA-CARANYA
- MASAK KRIM KEJU,SUSU & BUTTER SEHINGGA HANCUR- SEJUKKAN
- MASUKKAN PULA KUNING TELUR & JUS LEMON- KACAU SEBATI
- MASUKKAN PULA TEPUNG KE DALAM ADUNAN KRIM KEJU TADI DAN KACAU
- PUKUL TELUR PUTIH, GULA KASTOR & KRIM TARTAR SEHINGGA KEMBANG.
- MASUKKAN SEDIKIT-SEDIKIT ADUNAN PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN KRIM KEJU & KACAU HINGGA RATA & SEBATI.
- BAKAR KEK 160C SECARA STEAMBATH SELAMA 45 MINIT-1JAM -SEJUKKAN
- BELAH KEK 2 BAHAGIAN, LAPISKAN DENGAN FILLING TENGAH
- HIASKAN DENGAN BLUEBERRY FILLING & FRESH CREAM.
nice ❤
ReplyDeleteYummy!
ReplyDeleteSo good.. I'd love to try it
ReplyDelete