Tiramisu Cheese Cake!

Resepi untuk tiramisu cheese cake...


BAHAN A

1 BIJI KEK SPAN KOPI SAIZ 8"


BAHAN B

250GM KRIM KEJU
120GM GULA KASTOR
50GM YOGURT ASLI
250GM UHT WHIPPING CREAM
20GM GELATIN HALAL
80GM AIR


BAHAN C

1 SUDU BESAR NESCAFE+1/2 SUDU KECIL COFFE PASTE
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
50GM AIR PANAS


CARA MEMBUATNYA

BAHAN A:
  • BELAH KEK MENJADI 2 BAHAGIAN.
  • RENDAMKAN GELATIN SEBENTAR BERSAMA AIR, BIARKAN IA KEMBANG & DOUBLE BOIL.
BAHAN B:
  • PUKUL UHT CREAM HINGGA KEMBANG DAN KETEPIKAN
  • PUKUL KRIM KEJU & GULA HINGGA LEMBUT & MASUKKAN YOGURT.
  • CAMPURKAN GELATIN & MASUKKAN PULA UHT CREAM KE DALAM ADUNAN KEJU PUKUL SEKADAR SEBATI (SEKIRANYA TERLALU CAIR MASUKKAN KE DALAM PETI AIS SEBENTAR (3-5 MINIT).
  • AMBIL 1 BAHAGIAN KEK & LETAKKAN DALAM TIN BULAT (LOOSE TIN) 8", RENJISKAN SIRAP KOPI SEHINGGA RATA & LEMBAP.
  • TUANGKAN BANCUHAN KRIM KEJU ATAS KEK & TEPI.
  • LETAKKAN PULA LAPISAN KEDUA KEK & RENJIS LAGI SIRAP KOPI SERTA TUANGKAN BANCUHAN KRIM KEJU HINGGA RATA. HENTAK TIN AGAR KRIM KEJU SAMPAI KE BAWAH.
  • SEJUKKAN KEK SELAMA 5 JAM @ 1 MALAM
  • KELUARKAN & TABURKAN DIATAS KEK DENGAN SERBUK KOKO.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kek Batik.

Oreo cheese cake!

Kek Red Velvet