Tiramisu Cheese Cake!
Resepi untuk tiramisu cheese cake...
BAHAN A
1 BIJI KEK SPAN KOPI SAIZ 8"
BAHAN B
250GM KRIM KEJU
120GM GULA KASTOR
50GM YOGURT ASLI
250GM UHT WHIPPING CREAM
20GM GELATIN HALAL
80GM AIR
BAHAN C
1 SUDU BESAR NESCAFE+1/2 SUDU KECIL COFFE PASTE
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
50GM AIR PANAS
CARA MEMBUATNYA
BAHAN A:
BAHAN A
1 BIJI KEK SPAN KOPI SAIZ 8"
BAHAN B
250GM KRIM KEJU
120GM GULA KASTOR
50GM YOGURT ASLI
250GM UHT WHIPPING CREAM
20GM GELATIN HALAL
80GM AIR
BAHAN C
1 SUDU BESAR NESCAFE+1/2 SUDU KECIL COFFE PASTE
3 SUDU BESAR GULA KASTOR
50GM AIR PANAS
CARA MEMBUATNYA
BAHAN A:
- BELAH KEK MENJADI 2 BAHAGIAN.
- RENDAMKAN GELATIN SEBENTAR BERSAMA AIR, BIARKAN IA KEMBANG & DOUBLE BOIL.
- PUKUL UHT CREAM HINGGA KEMBANG DAN KETEPIKAN
- PUKUL KRIM KEJU & GULA HINGGA LEMBUT & MASUKKAN YOGURT.
- CAMPURKAN GELATIN & MASUKKAN PULA UHT CREAM KE DALAM ADUNAN KEJU PUKUL SEKADAR SEBATI (SEKIRANYA TERLALU CAIR MASUKKAN KE DALAM PETI AIS SEBENTAR (3-5 MINIT).
- AMBIL 1 BAHAGIAN KEK & LETAKKAN DALAM TIN BULAT (LOOSE TIN) 8", RENJISKAN SIRAP KOPI SEHINGGA RATA & LEMBAP.
- TUANGKAN BANCUHAN KRIM KEJU ATAS KEK & TEPI.
- LETAKKAN PULA LAPISAN KEDUA KEK & RENJIS LAGI SIRAP KOPI SERTA TUANGKAN BANCUHAN KRIM KEJU HINGGA RATA. HENTAK TIN AGAR KRIM KEJU SAMPAI KE BAWAH.
- SEJUKKAN KEK SELAMA 5 JAM @ 1 MALAM
- KELUARKAN & TABURKAN DIATAS KEK DENGAN SERBUK KOKO.
Nice
ReplyDeleteSedap
ReplyDelete