Resepi Kek Marble
Bahan-bahan 210g self raising flour
220g castor sugar
290g butter SCS atau anchor salted (biarkan lembut tapi masih sejuk bila dipegang, takmau butter yg cair lama diluar nanti kek berminyak dan kasar)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pure vanilla essence
5 eggs (suhu bilik tak mau telur peti ais)
2-3 sudu besar serbuk Koko
Cara penyediaan
Pukul gula dan butter sehingga kembang dan gebu sehingga warna putih krim
Masukkan vanilla dan garam.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap biji putar lebih kurang 30 saat baru masukkan sebiji lagi. Buat sampai telur habis.
Bila telur dah habis masuk dan sebati, slowkan mixer paling rendah, masukkan tepung sedikit sedikit dalam 3 kali masuk.
Bahagikan separuh kepada dua adunan.. separuh tu masukkan serbuk koko 2-3 sudu besar.
Masukkan dalam acuan selang seli dengan adunan koko. Bila habis, lorekkan dengan pisau membentuk corak marble dan hentak acuan sikit supaya kek nanti naik sama tinggi tak kembung.
Bakar selama 40 ke 45 minit suhu antara 160 ke 170 ikut oven masing masing ya.. selalu kek x berapa jadi elok ni sebab kita x faham kerenah oven kita sahaja..
untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk blog http://www.enyabdullah.com/2017/04/resepi-kek-marble.html
220g castor sugar
290g butter SCS atau anchor salted (biarkan lembut tapi masih sejuk bila dipegang, takmau butter yg cair lama diluar nanti kek berminyak dan kasar)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pure vanilla essence
5 eggs (suhu bilik tak mau telur peti ais)
2-3 sudu besar serbuk Koko
Cara penyediaan
Pukul gula dan butter sehingga kembang dan gebu sehingga warna putih krim
Masukkan vanilla dan garam.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Setiap biji putar lebih kurang 30 saat baru masukkan sebiji lagi. Buat sampai telur habis.
Bila telur dah habis masuk dan sebati, slowkan mixer paling rendah, masukkan tepung sedikit sedikit dalam 3 kali masuk.
Bahagikan separuh kepada dua adunan.. separuh tu masukkan serbuk koko 2-3 sudu besar.
Masukkan dalam acuan selang seli dengan adunan koko. Bila habis, lorekkan dengan pisau membentuk corak marble dan hentak acuan sikit supaya kek nanti naik sama tinggi tak kembung.
Bakar selama 40 ke 45 minit suhu antara 160 ke 170 ikut oven masing masing ya.. selalu kek x berapa jadi elok ni sebab kita x faham kerenah oven kita sahaja..
untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk blog http://www.enyabdullah.com/2017/04/resepi-kek-marble.html
simple ingredients 😍
ReplyDeleteNice
ReplyDelete